“Åh, så koselig!”
-Ja, jobben min er veldig koselig, men også så mye, mye mer.

 

Ofte når jeg forteller hva jeg arbeider med får jeg responser som “Så hyggelig!”, “Åh, så gøy!”, og “Så kjekt for de gamle å ha en hund å kose med”. Misforstå meg rett, jeg har en utrolig koselig jobb, og kosen- den fysiske berøringen mellom brukerne og hundene er en viktig del av jobben. Det mange ikke vet er at jobben min består av mye mer enn bare kos.

 

Jeg er en terapihundfører, men jeg er også en fagperson som utfører helse- og pedagogiske tjenester.

Hundene mine er både søte og kosete, men de er først og fremst tjenestehunder, og mitt viktigste verktøy.

 

Vi i Firbent Terapi arbeider målrettet, det vil si at vi jobber metodisk for å hjelpe brukerne til bedre helse, trivsel og mestring. For å sikre fagligheten og kvaliteten arbeider vi som et tverrfaglig team og vi tilpasser alle våre oppdrag til arbeidsstedet og til brukerne. Vi har ulik utdannelse og erfaring, både pedagog, psykolog, sykepleier, helsefagarbeider, og vernepleier i tillegg til flere hundeinstruktører. Alle har bred erfaring fra ulike brukergrupper, både barnehage, skole, eldreomsorgen, psykiatri og rus. Dette gjør at vi kan tilby kvalitetsikrede tjenester som er spesialtilplasset til mange brukergrupper.

 

Les også om hunder som beroligende: En sovetablett på fire ben

 

 

Det ligger også mye arbeid i forkant av jobben vi gjør “ute i felten”. Sammen med våre arbeidsgivere gjennomfører vi en kartlegging av brukerne, og alle våre kunder får en omfattende mappe med all informasjon man kan trenge om bruk av terapihund med den aktuelle brukergruppen. I mappen ligger blant annet våre rutiner for HMS, herunder tilpasset risikoanalyse, og rutiner for hygiene, zoonoser, allergi og redsel for hund.

 

Når så kommer på jobb arbeider vi målrettet, og følger planene, eventuell IOP, mål og delmål som vi har laget for intervensjonene. Vi tilrettelegger både aktivitetene og øvelsene til de individuelle brukerne og til deres dagsform. Øvelsene kan være alt fra ringspill for å trene eldres balanse, koordinasjon og kognitive ferdigheter, til talleker som “Firbent Yatzi” i matematikktimen på skolen. I etterkant rapporterer og evaluerer vi, og vi tilpasser hele tiden intervensjonene til brukernes fysiske og mentale tilstand og interesser. Vi fører statistikk på intervensjonene, og kan ved hjelp av rapporteringssystemet vise til veldig gode effekter.

 

firbent terapi hjem

“Firbent Yatzi”

 

Jeg kunne skrevet mye om alt det praktiske arbeidet som ligger i forkant av jobben, som trening og utdanning av hundene, og for ikke å glemme tiden det tar å lufte, bade og stelle 4 hunder før arbeid!

 

Det jeg prøver å si er at ja, vi har en fantastisk koselig, morsom, hyggelig, rørende, og motiverende jobb som består av mye kos og glede med hundene, men jeg ønsker så gjerne å fortelle at jobben – og ikke minst effektene av den innebærer så mye mer enn “bare” kos!

 

 

Ved å bruke terapi- og skolehunder får vi effekter som jeg aldri har opplevd i arbeidslivet før jeg begynte å bruke terapihunder. Vi oppnår mye raskere resultater, og vi kan jobbe med mange ulike aspekter av brukernes utfordringer samtidig. Med hundene som verktøy hjelper vi brukerne til bedre fysisk og psykisk helse gjennom trening og behandling, vi hjelper barn og unge med å motivere til mestring i pedagogisk arbeid, og ikke minst- vi øker trivsel og livsglede!

 

Er det rart jeg mener at jeg har verdens beste jobb? 🙂

 

– Helle