Bruk av terapi- og skolehunder kan ha utrolige effekter på menneskers helse og mestring.

 

Forstå meg rett, vi er hverken helbredelsespredikanter, mirakelmakere eller tryllekunstnere. Vi jobber med syke mennesker, og vi jobber med mennesker som har utfordringer som vi aldri kommer til å kunne helbrede eller løse.

 

Men, vi trenger ikke å løse alt, det holder å kunne hjelpe til med noe.
Vi jobber grovt sett med to mål; å forbedre helse og trivsel, og å motivere til mestring. Med dette mener jeg at vi som fagfolk jobber innen helsesektoren i målrettet terapi for å bedre fysisk og psykiske helseutfordringer. Vi jobber også innen skolesektoren hvor vi motiverer barn og unge til å oppleve mestring både innen skolearbeid og til å utvikle sosial kompetanse.
Så langt jobber vi på lik linje som så mange andre dyktige fagfolk som jobber både innen helse og utdanning. Vi jobber med rapportering og journalføring, vi jobber med aktivitetsplaner, læreplaner, individuelle opplæringsplaner, og mye mer.

Forskjellen- og fordelen vår- er at vi har et helt spesielt ess i ermet; terapi- og skolehundene.

 

Terapihundene kan naturlig nok ikke utøve mirakler, de er jo tross alt bare hunder- men føles heller ikke så langt unna.

Noen effekter får vi ene og alene av hundens nærvær, mens andre effekter kommer av å målrettet bruke hundene som motivasjon for terapi, trening, behandling, arbeid og læring.

 

Jeg og mange ansatte, pårørende og foreldre som har jobbet med oss gjennom årene har til tider ikke ord for hva som skjer når vi inkluderer terapi- eller skolehundene i arbeidet vårt.

Når en dame med langt fremskreden demens som mistet språket for mange år siden plutselig snakker og synger til hunden. Når eleven som i mange år har slitt med skolevegring står opp ekstra tidlig for å komme på skolen for å møte skolehunden. Når en mann som har hatt slag og som har mistet mesteparten av funksjonen i armen plutselig og uten å tenke over det klapper hunden med begge hender. Eller når en ung voksen tar steget ut av leiligheten igjen etter å ha vært totalt isolert på grunn av angst, kun for å gå på tur med hunden.

 

Bruk av terapihund kurer langt i fra alle lidelser eller løser alle utfordringer, men det er det nærmeste jeg kommer til et mirakel.

 

– Helle